To-MI-CHAMPAGNE

CHAMPAGNE INFO

ALLES WAT JIJ WILT WETEN

Champagne Info

ALLES WAT JIJ WILT WETEN

WAT IS CHAMPAGNE

Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied ‘Champagne’ in Frankrijk. Een wijngebied dat teruggaat tot de 9e eeuw (en waarschijnlijk nog ouder) toen wijnen uit ‘Montagne de Reims’ en de ‘Marne-vallei’ bekendheid verwierven. Alleen mousserende wijn uit deze regio gemaakt volgens de ‘methode champagnoise’ mag de naam champagne dragen.

Champagne wordt gemaakt uit een mengsel van 3 verschillende druiven, twee blauwe druiven, de Pinot Meunier en Pinot Noir en een witte druif, de Chardonnay. Ieder wijnhuis moet 1 of meerdere van deze druiven in zijn champagne verwerken.

DE VERSCHILLENDE STIJLEN VAN CHAMPAGNE

Champagne kan in een aantal verschillende stijlen worden geproduceerd, afhankelijk van de keuze van de druivenrassen van de producent. De meest voorkomende stijl is Brut Champagne, een niet-vintage blend gemaakt van de drie meest voorkomende champagnevariëteiten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

Champagnes gemaakt uit alleen blauwe druiven wordt Blanc de Noir genoemd. Deze productie vereist zo min mogelijk contact tussen sap (druivenmost) en schil. Champagne gemaakt van alleen de witte druif heet Blanc de Blanc.

Rosé kan op twee manieren worden gemaakt: De ‘saignée-methode’, waarbij helder sap van rode variëteiten macereert met de schil, resulteert in een lichtgekleurde wijn; of de ‘d’assemblage-methode’, waarbij een kleine hoeveelheid niet-mousserende rode wijn wordt gemengd met de niet-mousserende witte wijn.

DE ZOETHEID VAN CHAMPAGNE

De term “Brut” is gewoon een niveau van zoetheid in champagne. De zoetheid komt van een stap in het proces van het maken van champagne, genaamd ‘liqueur d’expedition’, waarbij producenten een kleine hoeveelheid druivenmost (of suiker) toevoegen voordat ze de fles kurken. Omdat mousserende wijn zuur is, is het doel van de toegevoegde zoetheid om zure smaken in de wijn te verminderen.

In de loop van de tijd realiseerden de producenten van mousserende wijn zich dat de voorkeur voor zoetheid van mensen varieerde, en daarom zijn er verschillende opties: Brut Nature heeft geen toegevoegde suikers en Doux smaakt zoet! 

CHAMPAGNE COMBINEREN MET ETEN

Champagne drinken is op zich al een verwennerij. Maar als u het wilt combineren met een snack of een maaltijd dan is dat extra verwennerij.

Als aperitief kan je champagne drinken naast een zachte Franse kaas, zoals een gebakken, drievoudige roombrie met geroosterde pecannotenerop. Voor voorgerechten zal alles wat zout of gefrituurd is de zuurgraad in de wijn mooi in evenwicht brengen. Probeer het met gebakken oesters of gerookte zalm als je een liefhebber bent van zeevruchten, of krokant gebakken kip of gevulde champignons voor een buitengewoon plezierige culinaire ervaring. Vermijd als toetje overdreven zoete gerechten, omdat ze concurreren met de droogheid van de champagne. Een Demi Sec- of Doux-fles passen het beste bij deze gerechten.

HET MAAKPROCES VAN CHAMPAGNE

De beste champagne wordt gemaakt op de traditionele methode, ofwel méthode champenoise. Hierbij wordt gist en suiker toegevoegd aan een stille wijn, waarbij koolzuur ontstaat. De wijn ondergaat een tweede gisting op fles, waarbij het koolzuurgas oplost in de wijn.

Inschrijven nieuwsbrief
Ontvang onze actuele champagneaanbiedingen, nieuws maar ook informatie & tips voor het perfecte champagnegenot!
Momentje...

Bedankt voor je inschrijving!

Ik verklaar mij akkoord met de voorwaarden.

Winkelwagen
Scroll to Top