Waarom drinken wij Champagne op oudejaarsavond?

Als de klokken middernacht slaan op 31 december, komt een wereldwijde viering tot leven met vuurwerk, vrolijke gezangen, en het iconische geluid van champagnekurken die ploppen. Maar waarom is champagne het uitgekozen drankje om het nieuwe jaar in te luiden?

Deze fascinerende traditie, die teruggaat tot de 16e eeuw, begon toen Europese aristocraten champagne selecteerden voor hun koninklijke feesten. Deze exclusieve wijn, destijds enkel betaalbaar voor de rijken, werd een symbool van luxe en viering.

De populariteit van champagne groeide gestaag. Champagnehuizen, die de trend opmerkten, speelden hier slim op in met hun marketing, waardoor champagne synoniem werd met speciale gelegenheden. Tegen 1800 was het een gangbare praktijk om tot middernacht wakker te blijven om het nieuwe jaar te verwelkomen, met champagne als een centraal element in de vieringen.

De Franse Revolutie bracht een einde aan de exclusiviteit van champagne, waardoor het toegankelijker werd voor de middenklasse. Hierdoor werd het drinken van champagne op oudejaarsavond een haalbare en gewaardeerde traktatie.

In de 20e eeuw werd champagne het ultieme symbool van viering. Een hoogtepunt was het oudejaarsfeest in Martin’s in New York in 1937, waar champagne de enige drank was die na 21.00 uur werd geserveerd. Deze trend heeft zich voortgezet en vandaag de dag is champagne onlosmakelijk verbonden met oudejaarsvieringen.

Maar waarom specifiek champagne? De unieke eigenschappen van deze drank, zoals de vrolijke bubbels, dragen bij aan een feestelijke sfeer. Het knallen van de kurk symboliseert het begin van iets nieuws en spannends – een perfecte metafoor voor het nieuwe jaar.

Champagne heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot koninklijke hoven en Europese aristocratie. Deze historische associatie met luxe en viering maakt champagne de ideale keuze voor een feestelijke gelegenheid zoals oudejaarsavond.

Tegenwoordig is champagne toegankelijk voor een breder publiek, waardoor de traditie van champagne drinken op oudejaarsavond blijft voortbestaan.

Dus, als we ons glas heffen op oudejaarsavond, vieren we niet alleen het begin van een nieuw jaar, maar ook een rijke traditie die generaties lang is gekoesterd. Het is een moment van verbinding met de geschiedenis, met elkaar, en met de hoop op een sprankelend nieuw begin. Proost daarop!

Winkelwagen
Scroll to Top