De verfijnde wereld van Champagne Cru’s: een reis met TO-MI Champagne

In de sprankelende wereld van champagne, is het begrip ‘Cru’ een term die de kwaliteit en de herkomst van deze goddelijke drank aanduidt. Bij TO-MI Champagne, zijn we trots op onze zorgvuldige selectie van champagnes, afkomstig uit de meest bijzondere plekken van de Champagnestreek. In dit artikel zullen we de drie soorten Cru’s in Champagnestreek verkennen en beschrijven hoe ze bijdragen aan de unieke smaakprofielen die u in elk glas van onze champagne collectie vindt. Verder nemen wij u mee op een reis langs de meest prestigieuze Champagne gemeenten, die niet alleen de superioriteit van de terroirs onthult, maar ook de passie en het vakmanschap van de ambachtelijke champagnemakers die wij vertegenwoordigen.

De Betekenis van Cru

De classificatie van ‘Cru’ in champagne is een erfenis van een eeuwenoude traditie die de kwaliteit en de oorsprong van de champagne bepaalt. Het is een systeem dat de waarde van de terroirs (de combinatie van bodem, klimaat en traditionele productiemethoden) in de Champagnestreek evalueert. Het is een garantie voor kwaliteit, afkomstig van de beste terroirs, afhankelijk van de zon positie, de bodem waarop de wijnstok is geplant en de uiteindelijke kwaliteit van de druiven.

De Drie Soorten Cru’s

1. Grand Cru

De Grand Cru-status is de hoogste classificatie en wordt alleen toegekend aan 17 gemeenten die bekend staan om hun uitzonderlijke terroirs, waaronder de gemeenten Aÿ, Bouzy, Avize Verzenay en vooral Cramant bekend staan als de beste terroirs van de Champagnestreek. De wijngaarden in de 17 Grand Cru gemeenten hebben een uitzonderlijke bodemsamenstelling, een ideaal microklimaat, en een rijke geschiedenis van excellente champagnemakers. De druivensoorten die hier worden verbouwd zijn van de hoogste kwaliteit, wat resulteert in champagnes die niets minder zijn dan meesterwerken.

2. Premier Cru

Als tweede classificatie achter de Grand Cru, vinden we de Premier Cru-classificatie. Met 44 erkende Premier Cru-gemeenten, waaronder Avenay, Bergères-les-Vertus en Bisseuil, blijft deze classificatie een symbool van hoge kwaliteit en vakmanschap. De wijngaarden hier delen veel van de voortreffelijke kenmerken van hun Grand Cru-tegenhangers, en produceren champagnes die zowel verfijnd als toegankelijk zijn.

3. Cru

De Cru-classificatie omvat de overige wijngaarden in de Champagnestreek (ca. 68,4% van het totale gebied). Hoewel ze misschien niet de elite-status van Grand of Premier Cru dragen, spelen deze wijngaarden een cruciale rol in de diversiteit en rijkdom van smaken die de Champagnestreek te bieden heeft.

TO-MI Champagne en Grand Cru

TO-MI Champagne is bevoorrecht om exclusieve champagnes te verkrijgen uit de 17 Grand Cru gemeenten, met een bijzondere focus op de gemeenten Verzenay, Bouzy, Aÿ, Ambonnay en Cramant. Deze gemeenten zijn de crème de la crème van de Champagne, elk met een unieke bodem en klimaat die bijdragen aan de distinctieve smaken en aroma’s van de champagnes.

Aÿ

Het terroir van Aÿ, gelegen in de Grande Vallée de la Marne, is uniek vanwege zijn diepe, krijtachtige bodem en zuidelijke hellingen, die zorgen voor een uitstekende bewatering en optimale zonlichtexpositie. Deze factoren dragen bij aan de rijping van de druiven, voornamelijk Pinot Noir, die hier een rijke, fruitige smaak en een delicate finesse verkrijgt. De champagnes van Aÿ staan bekend om hun krachtige, volle karakter en hun vermogen om prachtig te verouderen.

Onze Champagne: De champagnes van Dauby Mère et Fille zijn een toonbeeld van vakmanschap, gekenmerkt door een relatief lange rijping in eikenhouten vaten. Deze zorgvuldige rijping onthult een complexe smaak met kenmerkende brioche tonen die de zintuigen prikkelen.

Ambonnay

Het terroir van Ambonnay, gelegen in de Montagne de Reims, is bevoorrecht met een combinatie van krijt, klei en zandsteenbodems, die een uitstekende minerale complexiteit aan de druiven bieden. Net als Aÿ, is Pinot Noir de dominante druivensoort in Ambonnay, en het produceert champagnes met krachtige, fruitige aroma’s en een fijne structuur.

Onze Champagne: Payelle Père et Fils, sinds 1952 heeft de familie Payelle met liefde en toewijding hun percelen bewerkt, waarbij elke stap van het productieproces wordt uitgevoerd met respect voor de Champagne-traditie. De champagnes van Payelle zijn een belichaming van elegantie en finesse, waarbij elke slok het karakter van de wijngaard weerspiegelt.

Bouzy

Bouzy, een ander juweeltje uit de Montagne de Reims, is beroemd om zijn robuuste Pinot Noir druiven. Het terroir hier is uniek met een combinatie van krijt, klei en zandsteenbodems. De champagnes van Bouzy zijn bekend om hun krachtige, fruitige karakter en hun uitstekende verouderingspotentieel. Bovendien is Bouzy een van de weinige gebieden in de Champagnestreek die ook bekend staat om het produceren van uitstekende stille rode wijnen, bekend als ‘Coteaux Champenois’.

Onze Champagne: In Bouzy, waar de Pinot Noir en Chardonnay druiven floreren, creëert Alfred Tritant champagnes die de unieke persoonlijkheid van het Grand Cru-terroir weerspiegelen. De champagnes van Alfred Tritant zijn een harmonieuze dans van traditionele vaardigheden en innovatieve technieken, waarbij elke cuvée gedurende lange jaren evolueert in de kalkstenen kelders van Bouzy, en zo een unieke smaakbeleving biedt.

Verzenay

Verzenay, ook gelegen in de Montagne de Reims, heeft een terroir dat rijk is aan krijt en kalksteen, wat zorgt voor een uitstekende drainage en mineraliteit. De Pinot Noir druiven uit Verzenay zijn zeer gewild en staan bekend om hun complexe aroma’s en een lange, verfijnde afdronk.

Onze Champagne: Vignon Père et Fils, de natuurlijke gisten, de vaten van hout uit het familiebos, en de minimale interventie in het wijnmaakproces laten de ware essentie van Verzenay’s krachtige terroir schitteren. Stéphane zijn filosofie is eenvoudig maar diepgaand: ‘champagne is bovenal een wijn’.

Cramant

Cramant, gelegen in de Côte des Blancs, is een paradijs voor Chardonnay druiven. Het terroir hier is uniek met zijn krijtachtige, kalkrijke bodems en noordoostelijke hellingen, wat zorgt voor een frisse mineraliteit en elegantie in de champagnes. Het terroir van Cramant brengt champagnes voort met een delicate, florale aroma en een zijdezachte textuur, waardoor het een van de meest gewaardeerde Grand Cru-gemeenten is voor Chardonnay champagnes.

Onze Champagne:  De champagnes van Eric Isselee belichamen de zuiverheid en elegantie van dit unieke terroir. De Chardonnay druiven, die hier op kalksteengrond groeien, geven de wijnen van Eric Isselee een verfijnde finesse die de essentie van Cramant weerspiegelt.

Elk van deze Grand Cru-gemeenten brengt een unieke expressie van het Champagne-terroir in hun wijnen, waardoor liefhebbers een breed spectrum van smaken en stijlen kunnen verkennen in de wereld van champagne.

We nodigen u uit om mee te gaan op een buitengewone reis van smaak en traditie. Proef de essentie van de Grand Cru gemeenten door de ogen van TO-MI Champagne en ontdek een wereld van verfijnde smaken en ongeëvenaarde kwaliteit!

Winkelwagen
Scroll to Top